Kaninoen

Mikroeventyr: Kaninoen (Endelave).

Kaninoen er en lille samling af vandreruter på den lille ø Endelave, som ligger mellem Jylland og Samsø. Kaninoen har fået sit navn efter øens bestand af vilde kaniner.

Vi tog en tur til Endelave i oktober 2021 sammen med vores vandre-ven, Kim, som var i gang med genoptræning. Der var derfor ikke planlagt, at tage hele vandreturen øen rundt.
Det skulle i lige så høj grad dreje sig om hygge og om at nørde grej.

Vi sejlede med færgen fra Snaptun lørdag formiddag. En hyggelig tur, hvor man automatisk kom ned i tempo. En del af de andre på færgen var en-dags vandrere. Altså nogen der tog den første færge, gik rundt på Kaninoen og tog en færge tilbage igen samme eftermiddag/aften.

Fra færgen gik vi gennem Endelave by som er en hyggelig lille landsby, og derfra videre til Endelave Camping hvor vi skulle overnatte. Det er en lille, primitiv campingplads med en totalt afslappet stemning – ingen faste pladser og løstgående høns.
Der var en familie der overnattede i en hytte, men ellers havde vi pladsen for os selv.
Vi slog vores telte op og besøgte herefter straks øens købmandsbutik, fordi den lukkede for weekenden allerede lørdag kl. 13. Det er en lillebitte butik som er indrettet i et almindeligt lille byhus. En meget speciel oplevelse som vi ikke har set andre steder.
Efter indkøbene spiste vi vores medbragte frokost og tog den første del af Kaninoen.
Vi gik først forbi nogle strandenge (kaldet “Flasken”) hvor der var mange fugle. Herefter gik turen op til den nordlige del af øen (kaldet “Øvre”), som er et stort fredet naturområde, hvor der gik får rundt og græssede. Det var en fin vandretur, der dels gik på mindre veje og dels på gode stier.
Vores rundtur blev på 11-12 km og vi så masser af de vilde kaniner.
Vores aftensmad blev indtaget på Café Havfruen, som hører til campingpladsen.
Det var udenfor sæsonen, så udvalget af retter var meget begrænset, men vores pølsemix smagte rigtigt godt, og betjeningen var udsøgt.
Ved siden af spise-afdelingen var der en lille krostue, hvor stemningen var en lidt anden. Fint, at man havde valgt at adskille den fra caféen.
Efter aftensmaden tog vi lidt aftenkaffe ved teltene. Det bliver dog hurtigt mørkt og koldt i oktober måned, så vi krøb tidligt i soveposerne.

Søndag spiste vi morgenmad, som blev knækbrød med Nutella. Vi havde håbet på, at der kunne købes morgenbrød på campingpladsen, men det er kun muligt i højsæsonen.
Herefter gik vi en ny tur på den anden del af øen. Vi gik ned til den sydlige del af Endelave og gik et stykke langs stranden. Og herfra forbi Endelaves ø-lejr og forbi en lille flyveplads.
Endnu en flot tur rundt på øen som blev på ca. 6 km.
Efter dagens tur, lavede vi frokost og begyndte så småt, at pakke vores lille lejr ned. Og om eftermiddagen tog vi så færgen tilbage til fastlandet.
Vores besøg på Endelave var en meget speciel oplevelse, som vi mindes med glæde. Livet på Endelave er afslappet og langt nede i tempo.
Som sikkert de fleste små øer, har Endelave nok sin andel af “ø-tosser” (positivt ment) og det kræver nok at være lidt speciel, for at bo på en lille ø.
Vi kan absolut anbefale både Kaninoen og Endelave. Men ville overveje det om sommeren, hvor der nok er meget mere liv og lidt flere muligheder.

Læs mere om Kaninoen her: https://www.oenendelave.dk/oplevelser/kaninoen-2/
Camping på Endelave
Camping på Endelave
Vandring på Endelave
Vandring på Endelave
Vild kanin på Endelave
Vild kanin på Endelave
Camping i mørket
Camping i oktober-mørke.