KYSTSTIEN BORNHOLM
Kyststien Bornholm
Det er en fantastisk og afvekslende vandrerute, der har alt – og er den mest krævende vi endnu har prøvet. På Bornholm finder man altså bare natur, som man ikke ser andre steder i Danmark.
Vi valgte at gå mod uret. Altså fra Rønne gik vi syd om Bornholm mod Dueodde. Det er også den retning vi vil anbefale, da sydkysten er den klart mindst interessante. Vi tog de længste etaper på det første stykke og kortere etaper nordpå, hvor man ser det mere typiske Bornholm. Vores tur måtte gerne være lidt afslappende og ferieagtig, dog uden at være en ferie, hvor der var afsat ekstra skridt af til at kigge på seværdigheder.
Vi brugte ca. 7 vandredage på de godt 120 km, og vi sov i telt alle dage. Næste alle gange på campingplads, primært fordi der ikke var nogle gode teltpladser ved vores planlagte stop.
Dag 1: Rønne – Sose (ca. 15 km)
Vi ankom med færgen til Rønne kl. 14 og havde knapt en halv vandredag til det første stykke.
Turen gik ud af Rønne gennem et sommerhusområde og forbi lufthavnen, hvorefter der gik der en trappe ned til stranden. Her kom vi forbi flotte skrænter, hvor vi så op på digesvalerne, men så var det også slut med at kigge op. Det næste stykke strand var nemlig med store runde sten, så man skulle se, hvor man trådte.
Stranden var ikke altid let fremkommelig, da der var væltede træer som skulle passeres. Vi havde hørt rygter om, at det ikke var let at finde den rigtige rute på sydsiden, og havde da også en mistanke om, at vi måske var lidt på afveje indimellem.
Ved Sose Odde tog vi med overlæg stranden, hvilket ikke var helt smart. Vi måtte ud på lidt dybere vand for at komme rundt om odden.
Det blev som forventet en lidt sen ankomst til teltpladsen, hvor vi spiste en let aftensmad indkøbt i Rønne.
Sose Teltplads er en fin lille teltplads, hvor vi bl.a. mødte vi et forældrepar fra Virum med to seje døtre, der gik samme vej rundt som os. Det viste sig, at de havde planlagt mange af de samme overnatningssteder som os og i løbet af turen rundt om Bornholm mødtes vi mange gange.
Dag 2: Sose - Dueodde (ca. 19 km)
Ruten går delvist på stranden og delvist på en sti oppe på kanten af skrænten. Desværre er skiltningen mildt sagt ikke ret god. Vi endte med at gå alt for meget på stranden – også steder der på ingen måde var velegnet til vandring. Vi gik ad sten- og klippefyldte strande, over væltede træer og et par gange måtte vi helt ud i vandet for at komme rundt.
Vi kan såmænd godt lide udfordringer, men det var lidt frustrerende her, da vi jo godt kunne gennemskue at vi var på vildspor.
Efter det første stykke strand gik vi omkring Raghammer Skydeterræn og fik en lækker (og lidt dyr) frokost på Bakkerøgeriet.
Det var efterhånden blevet en varm dag, ca. 30 grader, og der var mange mennesker på de gode stykker badestrand på sydkysten. Man følte sig lidt malplaceret, gående rundt med stor rygsæk mellem badegæster og sandslotte. Vi var dog enige om, at det var ”tosserne”, som lå og svedte på stranden – ikke os, som travede afsted i varmen!
Ind imellem lykkedes det os at finde noget der lignede en lille sti oppe i skoven langs stranden, men de små brun-orange skilte med den lille mand, så vi ikke meget til efter Slusegårdens Vandmølle. Da vi nåede Dueodde, gik det ad små stier i klitterne for at komme frem til Møllers Dueodde Camping – en ganske fin campingplads.
Stranden ved Dueodde er meget populær og der var masser af mennesker omkring parkeringspladsen ved fyret. Her er der lidt små butikker og et enkelt spisested, Dueodde Steakhouse.
Der var kø for at få et bord. Heldigvis havde vi bestilt bord et par dage i forvejen, så vi kunne smutte lige ind.
Dag 3: Dueodde – Svaneke (ca. 20 km)
Vi gik kun lidt langs stranden det første stykke, og herefter i et sommerhusområde og på stier langs kysten.
Der var en ret hæslig lugt på det første af turen. Det viste sig at være rådden tang der lå langs et stykke af kysten nord for Dueodde. Ikke specielt lækkert, hvis man skulle bo i sommerhus her i denne periode. Vi spiste morgenmad i Snogebæk, og i Nexø blev det til en lang frokostpause i skyggen.
Efter Nexø begyndte vi efterhånden at se flere store sten og klipper. På et tidspunkt ramte stien et stort område med klipper, hvor det ikke var tydeligt hvor stien gik, så man måtte gætte lidt på retningen. Det var begyndelsen på det, som vi vil kalde den typiske Bornholmske oplevelse. Vi gik på en lille sti gennem skoven, hvor der efterhånden kom flere store sten på stien. Det var en fin tur, som gav os lidt fornemmelse af, hvad der ventede forude.
I Årsdale er der et lille bryggeri, hvor vi fandt skygge og lidt koldt at drikke. Overnatningen i Svaneke var på Hullehavn Camping. En hyggelig lille plads kørt på gammeldags manér.
Vi var godt brugte i varmen, så vi kom ikke ind til byen for at spise. Det blev blot til en købepizza på campingpladsen. Lige ved campingpladsen lå en lille strandcafé med opskruede priser, og der var lidt hyggelig livemusik om aftenen. Denne blev afløst af naturens musik – lyn, torden og regn ramte os om aftenen. Det meget varme vejr var herefter ovre i nogle dage.
Dag 4: Svaneke – Gudhjem (ca. 16 km)
Vi købte ind til morgenmad i Brugsen, og spiste den blandt nogle får i et grønt område lige udenfor byen. Turen til Gudhjem var meget varieret og med lidt stigninger og på gode stier. Det gik gennem skov, åbent land, gennem små byer og et stykke på cykelsti.
Gudhjem Camping var den klart dårligste campingplads på vores tur. Gamle, slidte faciliteter placeret i det ene hjørne af pladsen, selvfølgelig længst muligt væk fra teltpladsen. Det er åbenbart ikke nødvendigt, at gøre meget ud af en campingplads, hvis den blot er placeret det rigtige sted. Vi gik en tur i Gudhjem om aftenen. En hyggelig by med stejle gader, masser af spisesteder og mange mennesker i gaderne. Ud over Hammershus, var dette nok det mest turistagtige sted på turen.
Dag 5: Gudhjem – Sandkås (ca. 15 km)
Undervejs gik vi en lille tur op til Bådsted Camping og købte en is. En campingplads udelukkende til telte og et lille hjørne til autocampere. En ret primitiv og hyggelig plads.
De sidste 2-3 km ind til Tejn var på kedelig cykelsti, men efter den udfordrende sti tidligere gjorde det ikke så meget.
Vejret var lidt gråt med små regndryp, men ikke nok til at vores regnslag kom frem. De blev i øvrigt liggende i rygsækkene hele ugen. Vi spiste frokost i Tejn, hvorfra der var 2-3 km til vores overnatning på Sandkås Familiecamping.
I øvrigt en rigtig fin campingplads. På en kølig og grå dag, er det lækkert med et godt stort opholdsrum når man ligger i telt. Det var ekstra godt denne dag, fordi der var et stort TV, så man lige kunne se Jonas Vingegaard komme godt igennem enkeltstarten på Tourens næstsidste etape.
Dag 6: Sandkås – Lyngholt Camping (ca. 13 km)
Vi havde forventet, at turen rundt ville blive ret hård, men det var ikke tilfældet. Det var bestemt ikke bare en nem tur, men en stor del var ad meget fine brede stier.
Der var mange turister på stien der gik turen op til- og fra Hammershus. Det var den eneste gang, hvor stien måske virkede lidt overrendt.
Vores plan var, at overnatte på teltpladsen ved Hammer Havn. Men dels var teltpladsen latterligt lille. Der var nærmest kun plads til et enkelt telt (som allerede var ankommet) og dels stod der en kølig hård vind lige ind fra vest.
Vi valgte derfor i stedet at gå op til Hammershus og lidt ind i landet for at overnatte på Lyngholt Familiecamping.
Dag 7: Lyngholt Camping – Hasle (ca. 11 km)
Fra campingpladsen gik vi lidt tilbage nordpå og gik gennem skoven ned til ruten ved ”Pissebækken” … som i øvrigt vist var helt udtørret. Herfra gik turen gennem Vang og hen forbi Vang Granitbrud. Et rigtigt spændende sted, bl.a. med et kreativt udformet shelter.
De næste 2-3 km, som gik forbi Jons Kapel, havde nogle af de hårdeste stigninger på turen. Pulsen kom godt i vejret og det gav sved på panden i varmen. Trappen ned til Jons Kapel var i øvrigt lukket på grund af stenskred, men det er ikke sikkert vi havde taget turen derned alligevel. Som tidligere nævnt er vi ikke så meget på udkig efter turistattraktioner, når vi vandrer.
Efter de kraftige stigninger gik vi forbi et par hyggelige små havne og derefter gode, lette stier ind til Hasle. Vi overnattede på Hasle Camping. En rigtig fin plads, som især vandt på deres spisested: ”Café Solskin”. Et fint lille sted med lækker mad. På caféen havde vi i øvrigt en hyggelig sidste aften sammen med familien fra Virum.
I løbet af aftenen og natten kom der igen en gang tordenvejr og kraftig regn. Og det er i grunden ganske hyggeligt, at ligge i sit telt og høre regnen tromme på overseglet.
Dag 8: Hasle - Rønne (ca. 11 km)
Vi skulle med færgen fra Rønne lige efter frokost, så denne halve vandredag var på blot 11 km.
Kort efter Hasle kom vi forbi Kultippen, der er et meget specielt område, der minder lidt om et månelandskab.
Herefter var det fine brede stien gennem skove resten af turen ind til Rønne. Isoleret set var det en ganske fin vandretur, men noget tilsvarende kan findes alle andre steder i Danmark.
Vi var dog efterhånden sporet ind på vores hjemrejse, så det var ganske fint med en let og hyggelig afslutning.
Opsummering.
Vi kom hjem med en af vores absolut bedste vandreoplevelser.
Det behøver i øvrigt ikke at koste en formue at komme til Bornholm.
Der går busser fra København til Ystad og hvis man kommer fra provinsen, kan man købe en DSB Orange billet til hovedstaden. Så selv om man kommer fra Jylland vil man kunne få hele rejsen til Rønne tur/retur for under 600,- kr. pr. person (2022 priser).
Hvis man af en eller anden årsag ikke kan tage hele turen rundt, så vil vi anbefale at gå mod uret fra Nexø til Hasle. Her går man kun godt halvdelen af ruten, men får nok over 90% af den Bornholmske oplevelse. En tur som mange ville kunne tage på 3-4 dage.
Vi gik Bornholm rundt i sommerferien og mødte naturlig nok mange andre vandrende. Både dem der gik en kortere stykke og dem der som os gik med en stor rygsæk. Nogle gange blev det bare til et ”Hej” og ”God tur” og andre gange blev det til lidt længere snakke.
Det er altid super hyggeligt, at snakke med andre vandrere derude.
Til sidst et lille øf over den dårlige skiltning (især på sydkysten).
Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at en af Danmarks bedste vandreruter skal have en af de dårligste skiltninger!
Læs mere om Kyststien her: https://bornholm.info/kyststien-bornholm/
Vi har så vidt muligt forsøgt at følge den officielle rute hele vejen rundt, men det er ikke lykkedes 100%.
Herunder er et kort på Google Maps med vores rute (klik på billedet).
De røde og lilla ruter er vores dagsetaper og der er skitseret et par gule ruter, hvor vi formoder der kunne være en bedre rute (ikke bekræftet).