HIMMELBJERGRUTEN

Himmelbjergruten - 2022

Dette må være en af Danmarks flotteste vandreruter. Vi gik turen midt i april, hvor træerne endnu ikke var sprunget ud, og kan kun forestille os, at den er endnu smukkere i grønne klæder.
Himmelbjergruten går officielt fra Ry station, nord om søerne gennem Laven og Sejs til Silkeborg, og herfra syd om søerne og op til Himmelbjerget. Man kan med fordel lave det til en rundtur og tilføje det sidste lille stykke fra Himmelbjerget til Ry. Dette stykke er en del af ’Vandreruten Århus-Silkeborg’. Hele rundturen er ca. 53 km lang. Hvis man er i god form kan man godt tage rundturen på 2 dage, men vi anbefaler en 3-dages tur.
Ruten har rigtigt mange højdemeter, så man bør ikke regne med samme etape-længder og vandrehastighed som på en flad rute. Vi følte klart, at distancerne tog længere tid end forventet.

Dag 1: Ry - Sejs (20 km)

Vi tog turen sammen med vores vandre-ven, Kim. Starten gik fra Ry, hvor vi parkerede bilerne bag ved Kvickly, hvor turen kan påbegyndes.
Det var en lidt kølig og blæsende april-morgen (Palmesøndag), så det var en fordel, at holde sig i gang fra starten. Det første stykke gik gennem åbent land, først gennem den lille by Alling og over Bryggebjerg og videre til Laven.
Herfra kom der mere skov og på vej ned mod Møgelø fandt vi en lille solbeskinnet plet i skoven, hvor vi kunne nyde frokosten.
Turen bød på et par gode stigninger undervejs, der fik pulsen godt i vejret og gav os nogle flotte udsigter. Da vi kom til Svejbæk/Sejs gik vi ikke ned omkring søen, men direkte mod et sted hvor vi kunne købe ind.
Der var lidt træthed og manglende motivation at spore i gruppen, så det blev 2,2 meget lange kilometer langs hovedgaden til Rema 1000.

Vi havde planlagt at overnatte på teltpladsen ”De Små Fisk”, men på grund af det kølige vejr valgte vi i stedet Sejs Bakker Camping. Vi havde håbet på en lidt lun opholdsstue, hvor vi kunne sidde om aftenen.
For at gøre det ret kort, så levede campingpladsen ikke ligefrem op til vores forventninger. Der var ikke styr på ret meget og faciliteterne var ikke særligt imponerende.
Så vi kan desværre ikke anbefale Sejs Bakker Camping.
Ud på stierne
Af sted ud på stierne
Himmelbjergruten - udsigt til Himmelbjerget
Udsigt til Himmelbjerget
Himmelbjergruten - mindre vejspærring
Mindre vejspærring
Sejs lange hovedgade
Lang hovedgade i Sejs

Dag 2: Sejs - Skyttehusets Camping (20 km)

Jernbanen krydses
Jernbanen krydses flere gange
Efter morgenmaden tog vi igen et stykke af den lange hovedgade i Sejs og herefter gik det ad lækre stier langs søerne ind til Silkeborg. Vejret var også blevet bedre med mindre blæst og mere sol. I Silkeborg købte vi frokost og gik ud til ”Indelukket” hvor vi holdt en lang frokostpause. Her var der ret meget aktivitet på denne mandag før Påske. Klokken var over 13 inden vi kom videre og vi havde stadig den største del af dagens vandring foran os.
Det var til gengæld en fantastisk flot tur. Stier gennem skoven, små broer over vandløb, et par større og en masse små stigninger. Vi kunne godt mærke, at de mange små stigninger tog tempoet lidt ud af vandringen og energien ud af benene. Og da campingpladsens reception lukkede kl. 17 var det nødvendigt at være lidt effektive på den sidste del af turen. Her var det ”Carlos” aka ”Obersten” der måtte svinge pisken lidt, og det var et lettere brugt flok der kom frem til campingpladsen … dog i tide!

Heldigvis var Skyttehusets Camping (Skyttehusets Outdoor Camp) en opgradering der var til at føle, i forhold til Sejs. Fin lille café og kiosk hvor man kunne købe lidt fornødenheder (læs: rødvin) og bestille morgenbrød til næste dag.
Og ikke mindst var der en fin, lun opholdsstue hvor os der kom med telt, kunne sidde inde på en kold aften.
Det var vigtigt ikke at være kolde, inden vi krøb i soveposerne, for det skulle blive en kold nat i teltet. Så modsat den første campingplads kan vi kun give Skyttehusets Camping de bedste anbefalinger.
Himmelbjergruten - over endnu en bro
Vand krydses mange gange
Himmelbjergruten - mange flotte udsigter
Mange flotte udsigter
Skyttehusets Camping med søudsigt
Søudsigt på Skyttehuset

Dag 3: Skyttehusets Camping – Ry (13 km)

Kl. 5.45 blev temperaturen udenfor vores telt målt til minus 3,6 grader og der var da også masser af rim på teltene om morgenen.
Heldigvis kunne vi både få et varmt bad og havde et lunt sted at spise morgenmad.
Den første del af dagens tur var igen super flot. Gennem skov med mange små stigninger og små flotte stier med rødder på tværs.
Pludselig var vi ved foden af Himmelbjerget og så kom den stejle, men også forholdsvis korte stigning op mod toppen. Vi havde håbet på, at vi kunne købe grillmad på Himmelbjerget. Men til trods for, at der var forholdsvis mange besøgende deroppe, var grillbaren lukket. Vi måtte nøjes med en is fra kiosken, selv om det ikke var det mest oplagte, vejret taget i betragtning.

Det sidste stykke fra Himmelbjerget til Ry går via ’Vandreruten Århus-Silkeborg’. Det var mere fladt og ikke så spændende som resten.
På vores sidste kilometer af turen var det dog fint nok, at turen gik på en bred, flad sti.
Himmelbjergruten - kold morgen
Det var en kold nat
Op og ned ad bakke
Ned og op ad bakke
Himmelbjergruten - På vej mod toppen
Op mod Himmelbjerget
På Himmelbjerget
Vi nåede toppen

Opsummering.

Himmelbjergruten får vores klare anbefaling – ja faktisk vil vi sige, at den er et ”must” for alle der elsker at vandre. Vi kunne sagtens finde på at tage turen igen, måske i sommermånederne, hvor der er lidt lunere og træerne er sprunget ud.
Der er generelt meget flotte stier og stort set ingen asfalt.

Skiltningen er fin, selv om den flere gange blev overset af nogen i gruppen (ofte de samme). Rød prik når man skal lige ud og rød pil når man skal dreje.
Et enkelt sted (ved Bøgedalsvej) var der lidt forvirring, fordi Himmelbjergruten ramte Vandreruten Århus – Silkeborg. Begge bruger røde farver, så der var røde pile i flere forskellige retninger.

Det var også positivt at vi mødte mange andre vandrere – det er altid hyggeligt med en lille snak. Årstiden taget i betragtning, må der da komme endnu flere når vejret bliver varmere.

Læs mere om Himmelbjergruten her: Officielt kort over ruten.

Herunder er et kort på Google Maps med vores rute (klik på billedet).