Efterhånden er valg af det rette udstyr, blevet en stor del af det, at tage på vandretur.
Det kan man med rette synes er dumt og unødvendigt, men efter vores mening bliver turen klart mere behagelig med det rette udstyr, og jo mindre man slæber rundt på.
Vi synes derfor det er relevant, at kigge på udstyr med hensyn til vægt, pris, funktionalitet og kvalitet. I øvrigt ting der sjældent trækker i samme retning!

Den absolut største synder når man kommer af sted med for høj vægt, er fordi man ”pakker sin frygt”. Med det forstås, at man tager en masse ting med, som man ”måske kunne få brug for”. Det drejer sig altså om ikke, at medbringe en ting, man sandsynligvis ikke får brugt, eller i praksis godt ville kunne undvære.
Jo større chance der er for at man får brug for en ting, jo mere bør man altså overveje at medbringe den.
Med det mere luksuøse udstyr bør man opveje komforten ved at have en bestemt ting med op mod komforten ved ikke at skulle slæbe rundt på den.

Hvis man vandrer i civiliserede områder, vil man jo sjældent komme i seriøse problemer fordi man ikke har medbragt en bestemt ting. Ofte vil det være muligt, at få hjælp i et nødstilfælde. Vi anbefaler dog altid, at medbringe et basis førstehjælpskit.

Herunder er lidt tanker om det udstyr vi bruger.

Fodtøj og strømper.

På en vandretur er fodtøjet naturligvis noget af det vigtigste. For hvis man har problemer med fødderne, så bliver det en lang og træls tur!
Der er desværre stadig mange, der automatisk vælger vandrestøvler når man skal på en længere vandretur med rygsæk. Men hvis man går ad gode vandreruter i sommerhalvåret, vil vi anbefale at kigge på lette sko.
Fodtøj er meget individuelt, så man skal selvfølgelig vælge det fodtøj, der passer bedst til en selv.
Vi bruger primært Altra Lone Peak trailrunners og vi har efterhånden gået mange kilometer i Lone Peak.
Strømper til vandring bør enten være i uld eller kunststof. Carlos bruger 2-lags strømper for at undgå vabler. Liv bruger ofte tåstrømper i Merino uld.

Rygsæk.

Når det drejer sig om rygsæk, har vi kastet vores kærlighed på Osprey Eja/Exos. Vi har en lille serie på 38, 48 og 58 liter. Det er en super rygsæk som er forholdsvis let, men virker ganske solid til vores brug. Desuden har Liv købt en Exos Pro på 55 liter, som nu er hendes primære rygsæk.
Alle er rygsække med ramme og net der holder den lidt væk fra ryggen, og vi synes den sidder godt på os. Der er plads til alt, hvad vi skal bruge på en sommertur, og sidelommerne er gode til f.eks. at holde vandflasken.
De ældre modeller fra Osprey har ikke lommer foran på bæltet, og dette vil nogen måske savne. Vi har i stedet valgt at benytte en bæltetaske til ting som telefon, penge og Dankort – og bæltetasken er nem at have med, når man f.eks. skal ind i en butik, hvor rygsækken kan stå udenfor.

Liggeunderlag.

Vi har efterhånden prøvet flere forskellige underlag.
Om sommeren ligger vi begge på Exped Airmat HL LW. Underlaget er valgt ud fra, at det skulle være let og ikke nødvendigvis godt isolerende. Der var tilbud på en LW model, så den blev valgt selvom vi godt kunne have undværet “L” for ekstra længde. Vi vil dog til enhver tid vælge “W” for ekstra bredde.
Underlaget vejer 490 gram incl. en lille pumpe, som fungerer fint. Det er nogen gange lidt svært, at finde ud af, hvor meget luft der skal i madrassen – ofte er det mindre, end man tror. Derfor er det en god idé at ligge med ventilen i hovedenden, så man kan “pifte” madrassen lidt i løbet af natten, hvis det bliver nødvendig.
I de koldere perioder bruger vi Therm-A-Rest NeoAir Xtherm, som er meget varmt og forholdsvis let.

Sovepose.

Om sommeren havde vi på de første ture en billig sovepose fra Lidl med. Når det er lunt om natten har denne fungeret ganske fint.
Vores sommerposer er nu Cumulus X-Lite 200 som kun vejer 350g.
I de lidt koldere perioder har Carlos en JR Gear Down 550. Liv er en frossenpind, så hun kommer ofte af sted med 2 soveposer, som så kan kombineres efter behov. Hendes primære mellem-sæson pose er en Helsport Rago dunsovepose som har en komforttemperatur på minus 2 grader, men allerede omkring plus 5 grader begynder hun at bringe sovepose nummer to i spil.
Når det er rigtigt koldt bruger vi begge en Cumulus Teneqa 850 med en komfort-temperatur på minus 15.
Liv sover desuden ofte et par lange uld-underbukser. De har den ekstra funktion, at de kan bruges sammen med shorts på de lidt køligere morgener.

Telte.

På vores første ture havde vi ikke sat store krav til teltet. Vi har dels brugt et lidt for tungt telt på en tur til Møn og et helt simpelt festival-telt på Kyst-til-Kyst stien. Dette fungerede overraskende fint.
I dag har vi 4 primære telte. I sommerperioden har vi ofte brugt et MSR Hubba Hubba NX 2. Vi er kæmpe fan af dette selvstående telt med 2 udgange, begge med en overdækket vestibule hvor rygsækken kan ligge i ly. Vi synes dette MSR er et godt kompromis mellem vægt, kvalitet og pris.
Men på længere ture, hvor vægten er vigtig, har vi nu et Big Agnes Tiger Wall Carbon 3-personers telt. Dette vejer blot ca. 950 gram uden footprint.
I de lidt koldere perioder bruger vi ofte et Naturehike Star River 2. Det er et billigt, kinesisk produceret telt, som er i rigtig fin kvalitet til prisen. Det er i størrelse og opbygning meget lig vores MSR, og funktionaliteten er meget tilsvarende. Men det er en lille smule bredere, og derfor er der bedre plads til vores bredere vinterunderlag.
Når vejret er mere udfordrende har vi et Nordisk Oppland 3 LW, som er et tunneltelt med god plads. Dels er der er 3 personers sovekabine, og så er der en stor apsis hvor der er fin plads til at sidde hvis det f.eks. regner. Til trods for teltets størrelse vejer det kun 2 kg.

Tøj.

Om sommeren går vi begge i kunststof T-shirts, som er behagelige i varmen og ret solide – og man skal ikke bekymre sig om, at de skal vaskes ved rette temperatur eller med en bestemt sæbe. Det er lette at skylle op og tørrer hurtigt.
Liv har tidligere vandret i trøjer af merinould, som er både lækkert og behageligt, men har også oplevet, at de blev noget slidt i nakken efter blot en 3-dages tur.
Når vejret er til det, går vi i et par lette shorts eller Liv også i skort (kombineret shorts og nederdel). På en kølig morgen kan man tage lange underbukser under shortsene. Til foråret og efteråret går Carlos i cowboybukser og Liv i Fjällräven Vidda Pro bukser. Hun tænker, at et par cowboybukser kunne være lige så gode, men kan bare godt lide et par bukser med ordentlige lommer.
Som regel har vi en tynd dunjakke med til de køligere tidspunkter.
Vi planlægger ofte efter godt vejr på vores ture, så vi har normalt ikke regntøj med, men vi har dog et regnslag, som kan tage det værste. Da det sjældent kommer i brug har vi valgt vægt over størrelse og vi har valgt Sea To Summit – Ultra-Sil Nano som kun vejer 150g.
Vi har dog også erfaret, at i kraftig regn og/eller blæst er regnslaget ikke nok. Vores setup af rengtøj er dog ikke helt på plads endnu.

Mad.

På mange af vores ture har det været nødvendigt, at medbringe især morgen- og aftensmaden. Vores morgenmad er som regel müsli tilsat mælkepulver i en pose. Der skal så bare tilsættes vand og så er det klar til at spise.
Nogle vandrere går en del op i, at lave ”rigtig” mad når de er på tur. Andre har det fint med en enkel aftensmad, som rugbrød og dåsemakrel eller couscous med krydderier.
Vi ender ofte med den lette løsning og har levet en del af frysetørret mad. Vi synes dog der er en del forskel på hvor godt det smager – vores foretrukne mærker er Trail og Tactical Foodpack.
Det er dog også vores erfaring, at efter en dags vandring, så kan det meste spises. Og egentlig har vi ikke altid den helt store appetit til aftensmaden.
Pulvermaden giver også en stor frihed i valg af kogegrej, når man kun skal kunne koge vand. Vi har været af sted med både Kelly Kettle, gasbrænder, JetBoil og Trangia.
Hvis man går i en outdoor-butik og køber frysetørret mad, er det ret dyrt. Vores billige alternativ har været Knorr Snack Pot, som ofte er på tilbud. Her tager vi typisk indholdet fra 2 kopper og pakker i en vakuumpose. Så fylder det mindre og den kraftige pose er god til at blande pulver og varmt vand sammen. Især varianten med kartoffelmos og løg/bacon har vi været glade for.
Og så er vi absolut til pizza eller grillmad, hvis vi slår lejr i nærheden af en by eller på en campingplads.

Andet grej.

Det er meget begrænset hvilket udstyr vi har med ud over det helt nødvendige.
Vi har et letvægts førstehjælpskit som vejer ca. 130g.
Så har vi et lille værktøjssæt med schweizerkniv, gaffatape, strips, snor m.m.
Endelig har vi hver en powerbank til telefonen. Til de fleste ture på 2-3 dage har vi hver en Anker 10.000 mAh som blot vejer 180 gram.